Naslovnica Aktuelno Znate li što je tarot?

Znate li što je tarot?

1664
0
sta je tarot

Shvaćanje značenja i tumačenja tarota danas mnoge zbunjuje te dolaze do zaključaka  koji baš i nisu točni u pogledu što tarot može dati i pokazati, a što ne.

Tarot majstori današnjice ili moderni čitači tarota u velikoj većini slučajeva se oslanjaju na naučeno osnovno značenje karata te površnu interpretaciju pri kombiniranje istih. Neki od njih idu još dalje razdvajajući karte i tumačeći samo Veliku arkanu, jer se ona i smatra glavnim dijelom tarota, međutim, tu se stvara rascijepljivanje, odvajanje od integriteta, to jeste-cjelovitosti Velike i Male arkane, onoga što Tarot uistinu i jeste.

velike arkane

Tumačenje ili divinacija te njihovo značenje i danas je, kao što je to bilo i u samom početku, invokacijski ritual pri čemu se karte slažu ili otvaraju na tradicionalan ili moderan način, (posve svejedno), na prethodno postavljeno pitanje, a potom tarot majstor iščitava simbole te njihova značenja u kombinacijama koje su svaki puta drugačije, od pitanja do pitanja, od osobe do osobe. Ono što je osnovno kod tumača je sposobnost da “vidi” i umijeće da prenese poruku sadržanu u otvorenim kartama pri tome shvaćajući sile koje djeluju kroz određeni sklop karata koji se otvorio. Smjernica je zaključni i nikad dovoljno naglašen dio na koji je tarot majstor dužan uputiti osobu koja je postavila pitanje. Zašto? Zato što većina ljudi očekuje da će im Tarot odmah otkriti budućnost a da pri tome oni uopće ne sudjeluju u stvaranju iste, točnije, da nisu u interakciji s onim što im je iščitano iz karata. No Tarot često uopće neće da pokaže budućnost, bar ne direktno, već indirektno upućuje na ono što će biti uz davanje znaka pitaocu da je on također koji pita za budućnost sam kreator iste. Uključiti pitača u divinaciju je neophodno, jer samo tako se dolazi do preciznog i konkretnog odgovora na postavljeni upit.

Od mnogih slaganja ili otvaranja karata najzahtjevniji i najopsežniji je Keltski križ koji vam daje, ni manje ni više, nego deset odgovora, dakle, obuhvaća cjelokupnu situaciju oko jednog pitanja, a praktički odgovara na njih deset. Keltski križ  kako mu i samo ime govori potječe iz keltskog svijeta još od prije 8 stoljeća, te simbolizira sveprisutnu energiju u nama i oko nas, dubinske spoznaje i poveznice između onog što jeste, što je prethodilo tome i što će biti. Vezano za Keltski križ, valja napomenuti da ga tarot majstori današnjice rado izbjegavaju zbog energije koju to otvaranje iziskuje da se uloži pri tumačenju, zbog divinacijskog dara koji je potreban, (a rijetki tarot majstori ga posjeduju), te zbog već spomenute opsežnosti razlaganja određene situacije glede jednog pitanja.

Kako je divinacija ili proricanje urođeni dar, ipak ne shvaćajmo doslovno da iskusni tarot majstori moraju biti vidoviti i slično. Ne. No dar koji divinacija zahtijeva je neophodan, kao i sposobnost da se iščitano jasno i jednostavno prenese osobi koja je postavila pitanja. Osobito ako je odgovor nepovoljan, praktički je dužnost tarot majstora da taj odgovor pruži baš onako kao i kada je povoljan, pri tome uzimajući u obzir osjećaje i stanje osobe, te ton i način na koji će nepovoljna poruka biti prenesena.

Savjet: Birajte tko vam čita tarot karte, birajte po preporukama, intuiciji, a ne po trenutnom impulsu idući od jednog do drugog čitatača tarota pri tome se gubeći u raznim interpretacijama takozvanih tarot majstora kojima smo na sve strane okruženi.

vidovitost.net

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here