Naslovnica Tehnologija Vodič za programiranje u C++

Vodič za programiranje u C++

865
0

1.DIO: Kompajleri

Osnovi alati koje trebate za praćenje ovog vodiča su računalo i kompajlerski set alata sposobnih za obradu C++ koda i izradu programa za isti.

C++ je jezik koji je dosta evoluirao tijekom godina, i ovaj vodič objašnjava neke značajke koje su u zadnje vrijeme dodane u jezik. Stoga vam je za praćenje vodiča potreban posljednji kompajler, koji bi trebao podržavati (barem djelomično) značajke predstavljene u 2011. godini.

Mnogi kompajleri pružaju podršku za nove značajke u različitim stupnjevima. Pogledajte dno stranice za neke kompajlere koji su poznati da podržavaju potrebne značajke. Neki od njih se besplatni.

Ako morate koristiti stariji kompajler, potražite starije verzije vodiča.

Što je kompajler?

Računala samo jedan jezik, i taj jezik se sastoji niza instrukcija koje se sastoje od nula (0) i jedinica (1). Taj računalni jezik se naziva strojni jezik (machine language).

Jedna naredba za računalo bi mogla izgledati ovako:

00000 10011110

 

Posebni računalni program za strojni jezik koji korisniku dopušta unos dva broja, zbroji dva broja i prikaže rezultat mogao bi imati ovakvu naredbu:

00000 10011110
00001 11110100
00010 10011110
00011 11010100
00100 10111111
00101 00000000

 

Kao što možete zamisliti, programiranje direktno u strojnom jeziku koristeći samo nule i jedinice je suludo i podložno pogreškama. Da bi se olakšalo programiranje, razvili su se napredniji jezici koji omogućuju lakše programiranje i provjeru grešaka te lakše razumijevanje programa drugih programera.

 

Ovo je dio koda napisan u C++ koji opisuje istu svrhu.

1
2
3
4
5
6
7
int a, b, sum;
cin >> a;
cin >> b;
sum = a + b;
cout << sum <<
endl;

 

Iako ne razumijete gore napisani kod, možete primijetiti koliko je lakše programirati u C++ nego što bi bilo u strojnom jeziku.

Pošto računalo razumije samo strojni jezik, a ljudi žele programirati u naprednijim jezicima, napredni jezici u nekom trenutku moraju biti prevedeni na strojni jezik. To se izvodi u posebnim programima zvanim Kompajleri (eng. Compiler), prevoditelji ili sastavljači koji su ugrađeni u programsku aplikaciju.

C++ je dizajniran da bi bio preveden na strojni jezik kako bi ga sustav razumio, što program čini veoma efikasnim. Stoga je potreban set alata, poznatih kao razvojni lanac alata, čija su jezgra kompajler i njegova povezanost.

Upravljački programi

Upravljački programi (console programs) su programi koji putem teksta komuniciraju s korisnikom i okolinom, kao što je prikaz teksta na ekranu, ili čitanje unosa putem tipkovnice.

Upravljačkim programima je lako upravljati, uglavnom imaju predvidljivo ponašanje koje je jednako na svim platformama. Uz to su lagani za obradu zbog čega su dobri za učenje osnova programiranja. Primjeri u ovom vodiču su sve upravljački programi.

Način na koji će se upravljački program kompilirati, tj. prevesti ovisi o alatu koji koristite.

Najlakši način za početnike koji žele kompilirati C++ programe je korištenjem IDE-a (Intergrated Development Environment). IDE integrira nekoliko razvojnih alata, uključujući uređivač teksta i alate za kompiliranje priograma direktno iz njih.

Ovdje imate primjere kako kompilirati i pokrenuti upravljačke programe koristeći različite besplatne IDE.

 

IDE Platform Console programs
Code::blocks Windows/Linux/MacOS Compile console programs using Code::blocks
Visual Studio Express Windows Compile console programs using VS Express 2013
Dev-C++ Windows Compile console programs using Dev-C++

 

Ako radite u Linux ili Mac okruženju tada možete kompilirati gore navedene primjere izravno u terminalu koristeći C++11 oznake u naredbi za kompiliranje.

Compiler Platform Command
GCC Linux, among others… g++ -std=c++0x example.cpp -o example_program
Clang OS X, among others… clang++ -std=c++11 -stdlib=libc++ example.cpp -o example_program

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here