Naslovnica Aktuelno Trakice za izbjeljivanje zubi: funkcioniraju li, mogu li biti štetne?

Trakice za izbjeljivanje zubi: funkcioniraju li, mogu li biti štetne?

3992
2

Vidjeli ste reklame i holivudske osmijehe koji pokazuju učinkovitost trakice za izbjeljivanje zubi i lakoću korištenja istih kod kuće. Razmišljali ste o tome da sami isprobate iste, ali prvo želite znati da li zaista rade? To je fer pitanje i danas vam otkrivamo sve što trebate znati o trakicama za izbjeljivanje zubi koje dolaze bez doktorskog recepta.

Mnogo je razloga za promjenu boje zuba: dob, trauma, lijekovi, duhan i hrana koju jedemo i pijemo mogu pridonijeti zubnom obezbojenju ili promjeni boje. U nekim situacijama se ovi problemi mogu liječiti sredstvima za izbjeljivanje i tako vam vraćaju svjetliji, živahniji osmijeh koji ste tražili. Ovo jako utiče na samopouzdanje osobe i zato je bitno da toga budete svjesni.

U ovom ćemo postu pokriti sve aspekte traka za izbjeljivanje zubi i odgovoriti na vaša najčešće postavljena pitanja, tako da možete imati potpuno razumijevanje onoga što jesu te trake, kako rade i mogu li donijeti probleme. Preporučujemo da se prije upotrebe trakica za izbjeljivanje zubi informišete kako na prirodan način izbijeliti zube kod kuće.

trakice za izbjeljivanje zubi upotreba

Prednosti korištenja trakice za izbjeljivanje zubi

Trake za izbjeljivanje su jeftinije od tretmana koji se obavljaju u ordinaciji i predstavljaju ekonomičan izbor.

Maloprodajne prodavaonice prodaju ih za 25 do 40 dolara dok lasersko izbjeljivanje zuba kod zubara može koštati više od 500 dolara. Pitanje je jeste li spremni uložiti ovolike novce u svoje zube ili želite jednostavnije rješenje?

Jednostavne za upotrebu, trake za izbjeljivanje nanose se preko vrha zuba bez prethodne pripreme. Setovi za izbjeljivanje imaju tendenciju biti malo neuredni i zahtijevaju da pripremite gel, stavite sve na “template”, a zatim umetnete to usta. To ponekad zna biti malo nezgodno, ali nije nemoguće.

Žljebovi za izbjeljivanje (“Templateovi”) često su poželjni zbog toga što su jako praktični. Ne samo da ih možete jednostavno nositi sa sobom apsolutno bilo gdje, već kada ih negdje stavite, morate ih nositi pet do trideset minuta.

Jesu li ovakvi tretmani sigurni?

Da i ne. Većina proizvoda za izbjeljivanje koristi sredstvo za izbjeljivanje koje sadrži peroksid i nosi rizik od nuspojava; a najčešći je osjetljivost zuba i nadraženost desni. Ove nuspojave obično nestaju nakon prestanka korištenja, ali morate znati da u rijetkim slučajevima dolazi i do trajnog oštećenja zuba.

Koncentracija i vrsta aktivnog sastojka u proizvodima za izbjeljivanje određuju koliko je proizvod siguran. Naći ćete da proizvodi odobreni od strane zajednice zdravstva sadrže 10 posto Carbamide peroksida i smatraju se sigurnim rješenjem pod pretpostavkom da su proizvodi pravilno korišteni i da preuzimate rizik od nuspojava te ne zlostavljate učinak.

Budite svjesni: pomoću traka za izbjeljivanje koje sadrže klor-dioksid možete uništiti gleđ na zubima.

Nedavni skandali uzrokovali su zabrinutost među ljudima upravo zbog korištenja proizvoda na bazi kloridnog dioksida. Nastale su štetne erozije i one nisu lako izlječive.

Kada kupujete proizvode za dugotrajno korištenje, uvijek potražite pečat koji naznačuje da je proizvod siguran te da je njegov kemijski sastav provjeren.

Hoće li trake za izbjeljivanje djelovati za sve ljude?

Iako one mogu pomoći nekima i učiniti njihove zube prekrasnima, to nije rješenje za sve. Izbjeljivanje neće promijeniti nijansu zubnih nadomjestaka (krunica, punjenja) niti će tretirati obezbojenje koje je posljedica traume zuba, upotrebe antibiotika, propadanja zubi ili nepravilnosti u caklini. To sve ovisi o tome kakav je hemijski sastav tog dijela zuba. Kao normalni dio procesa starenja, zubi mogu mijenjati boju tokom vremena te se stvaraju površinske mrlje. One se mogu ublažiti sredstvom za izbjeljivanje, ali samo ako su zubi i zubni proizvodi u zdravom stanju pri uporabi.

Mogu li ja koristiti trake za izbjeljivanje?

Ako želite izbjeljivati zdrave zube, onda da, možete staviti trake za izbjeljivanje preko vrha postojećeg stomatološkog rada i ostatak zubi će napokon biti iste boje kao ti radovi. Međutim, trake za izbjeljivanje neće mijenjati nijansu zubnih nadomjestaka tako da ne možete oboje promijeniti. U tom je slučaju jedino rješenje odlazak stomatologu i nabavljanje novih zubnih nadomjestaka.

Kako funkcionira ovakav proizvod?

Trake za izbjeljivanje djeluju slično kao izbjeljivač na odjeću ili kosu. Peroksid prodire u površinu i izbjeljuje boju iz zubi kako bi vaše prirodno, bjelkasto obojenje zasjalo.

Prilično jednostavna uporaba većine traka za izbjeljivanje možete zahvaliti jednostavnim kemijskim procesima. Traka je prekrivena gelom koji sadrži peroksid i vi jednostavno nanesete traku na zube kako bi peroksidni premaz došao u dodir s caklinom. Nakon čekanja mičete trake s obzirom na upute koje su vam napisane na kutiji. Ove trake i dalje rastu u popularnosti jer su tako jednostavne za korištenje.

Stvari kojih biste trebali biti svjesni kada koristite trake za izbjeljivanje

Budući da trake ne pokrivaju cijelu površinu zuba, može doći do neravnomjernog izbjeljivanja.

Sredstva za izbjeljivanje mogu uzrokovati oštećenje desni; možete osjetiti iritaciju, upalu ili obezbojenje mekog tkiva.

Prekomjerna upotreba može rezultirati erozijom zubne cakline i uzrokovati trajno oštećenje zuba. Neki će biti osjetljiviji od drugih, ali vjerujemo da znate kako bi funkcionirate po tom pitanju.

Odmah nakon tretmana možete vidjeti bijele mrlje na površini zuba. To je rezultat gubitka vode iz zubne cakline. Ova promjena će se sama izregulirati.

Ako primijetite da stvarate višak sline tijekom nošenja traka za izbjeljivanje, nemojte se previše brinuti. To je normalna reakcija vaših usta na strani objekt i hemikaliju.

Koliko dugo treba čekati za kvalitetne rezultate?

Svaka osoba je jedinstvena i doživjet će različite rezultate u istom vremenskom intervalu. Ipak, u prosjeku je potrebno gotovo sedam dana da vidite značajnu promjenu.

Koliko će trajati izbjeljivanje?

Proizvođači kažu da će vaše navike odrediti koliko dugo traje tretman. Kafa, čaj, vino, duhan i ostale štetne stvari mogu uzrokovati promjenu boje zuba i uzrokovati ponovno tamniji osmijeh. Potrošači izvješćuju da ovakve trake učinkom traju, u prosjeku, oko 12 mjeseci; može biti više ili manje ovisno o prehrani, oralnim navikama i higijeni.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here