Naslovnica Aktuelno Što je LinkedIn?

Što je LinkedIn?

1213
0
sta je linkedin

Počnimo od početka, ne kada je nastao Linkedin već kada je postao In!

Dakle LinkedIn je profesionalna društvena mreža koja u cijelom svijetu broji oko 500 milijuna korisnika te je kao takva najveća mreža za poslovne kontakte ikada.

Do prije desetak  godina sama mreža stvorena 2002. nije bila toliko popularna no onda je krenuo nezaustavljiv eksponencijalni rast koji niti do danas ne pokazuje znakove posustajanja.

Samo korištenje i postavljanje profila na dotičnoj mreži je intuitivno i odrađeno u stilu „tutoriala“ tako da svatko tko se imalo služi postojećim raširenim društvenim mrežama tipa Facebook ili Twitter može vrlo lako koristiti i Linkedin s jednom vrlo velikom iznimkom.

Iznimka je što točno pitate se?

Linkedin profil koriste i poslodavci i posloprimci kako bi se predstavili te vršili „headhunting“ i „jobhunting“, predstavljanje usluga i proizvoda, novosti iz poslovnog svijeta te kao takva ova mreža pruža nelimitirani pristup poslovnim ljudima iz svih domena, a kada kažemo svim i svih mislimo na sve i od svuda.

Da pojednostavimo, na osobnom primjeru imam nekih skromnih tisuću kontakata od kojih sam imao čast i sreću razmijeniti iskustva, upitati ih za savjet ili ponuditi svoje znanje sa ljudima kao što su Story Musgrave i Richard Branson no naspram drugih sitna sam „zvjerka“ obzirom da određeni profili imaju i po 100 000 kontakata. Ovdje vrijedi pravilo koliko si prisutan i „koristan“ u komunikaciji te predstavljanju toliko si i poželjan, izgled i površnost ne pale!

Dakle sve veće „face“ posjeduju LinkedIn profil te se s njima možete povezati putem ove društvene mreže ukoliko ih uspijete zainteresirati za povezivanje.  Većina tih „faca“ svoje novosti objavljuju upravo osobno na Twitteru i Linkedinu, ne i nužno tim redom.

Budući da je LinkedIn profesionalna društvena mreža, poželjno je da jednako profesionalno nastupate u kontaktiranju drugih kao da ste u realnom poslovnom okruženju obzirom da korisnici ne trpe nametanje, hvaljenje, “trollanje” ili bilo koji drugi oblik neprofesionalnog ili nekolegijalnog ponašanja.

Biti ću jasniji, ovdje se radi o auto administraciji od strane samih korisnika koji će vas zaobilaziti ukoliko narušavate „radnu atmosferu“ što instantno znači da gubite kontakte i dobivate negativni imiđ što je u posljednje vrijeme vrlo znakovito te daje zaključiti kako ova platforma postaje nešto više od samog skupa poslovnog svijeta, možda nova moralna i etička vertikala koja ima šanse preslikati svoj uspjeh van granica interneta i u našu realnost, vrijeme će pokazati…

Povezivanje

Što više ljudi imate na profilu, vidljivost vašeg profila će biti veća. Osim toga, ostavljajte drugima tzv. endorsements.

Savjetujemo da svima koje poznajete redovno “klikate” plus, recipročno je i zahvalno obzirom da sam i sam imao priliku na razgovorima za nove projekte dobivati feedback kako su me baš zbog dobrog rejtinga u određenoj stvari izabrali pozvati.

Grupe i dijeljenje sadržaja

Za gotovo svaku struku postoje razne grupe u koje se okupljaju osobe sličnih interesa. Uključujte se u rasprave, grupe su odlična prilika za prikupljanje novih konekcija. Osim toga, možete na svom profilu dijeliti svoje publikacije, članke na koje ćete dodati svoj komentar i slično.

Shvatite Linkedin kao svoj kontinuirano prisutni online CV s kojim, uz dovoljno uloženog truda, možete imati izvanrednu priliku promovirati sebe, svoju uslugu ili naći izuzetno dobar posao.

Dodatne opcije

Ukoliko mislite da je tu kraj isprobajte opcije Linkedin Learning koja dopušta gotovo besplatne online tečajeve za certificiranje iz gotovo svega.

Smatramo se dobrim poznavaocem kretanja na ovoj platformi no i nas je iznenadilo da recimo možete imati online tečaj od cca. 200h u Etičkom hakiranju za 39$.

Tu je još i opcija Linkedin job search za koju postoji i zasebna aplikacija, a koja kako i samo ime kaže ima u ponudi poslove na svim stranama planete. Poslove nude IBM, Microsoft, Google, Oracle

U ovom segmentu je recimo zanimljivo pojavljivanje Remote job zaposlenja kroz Crossover for work firme unazad par mjeseci.

Osobno sam bio na dva online hiring turnira sa ljudima iz čitavog svijeta koji su aplicirali za određene poslove (plaće u rangu 200k$/y) za potpuni remote (rad od kuće) poslove i bio sam pozvan na intervju što je samo po sebi značilo da je iza mene ostalo cca. 3000 do 4000 kandidata, a ono što sam naučio tokom procesa bilo je neprocjenjivo.

Sažetak

Ukoliko nemate svoj profil preporuka je da uložite trud i vrijeme te ga napravite jer će prednosti postati evidentne same od sebe u vrlo kratkom vremenskom roku, a sastoje se od povezivanja sa istomišljenicima i ostalim poslovnim ljudima te firmama, saznavanja novih poslovnih i znanstvenih informacija gotovo instantno, proširivanja vidika i vlastitog znanja te ono najvažnije osjećaja pripadnosti jednom svijetu koji u ovim izazovnim vremenima otvara vrata boljeg života bez ispraznih obećanja za one koji su prilagodljivi i željni modernizirati se.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here