Naslovnica Tehnologija Šta je to IPTV (Internet protocol television) ? | Informator

Šta je to IPTV (Internet protocol television) ? | Informator

1337
0
sta je IPTV

U posljednjih nekoliko godina, svjedoci smo rasta popularnosti IPTV usluga. Mnogi od Vas nisu u potpunosti upoznati šta ova tehnologija podrazumjeva. U nastavku članka pokušat ćemo Vam pojasniti šta je IPTV i koje su njegove prednosti.

Kako radi IPTV?

IPTV je skraćenica od termina „internet protocol television“. Iz ugla TV posmatrača, IPTV je veoma jednostavan: umjesto da gledate TV programe kao emitovane signale koji ulaze u Vaš dom iz krovne ili satelicke antene, Vi kanale dobivate strimovano putem vaše internet veze.

Sve što Vam je potrebno za gledanje jeste stabilan internet, minimalne brzine 5-7Mbps i uređaj za gledanje koji podržava IPTV uslugu, a to mogu biti: Smart TV, Tablet, Smartphone, PC/laptop.

Za gledanje televizije na starijim modelima televizora koji nisu SMART, tj. nemaju mogućnost povezivanja na internet vezu i pohranjivanja aplikacija u svoju memoriju, potrebno je TV spojiti sa dodatnim uređajem kao što je Android TV box, ili na neku od ostalih vrsta resivera koje podržavaju IPTV tehnologiju kao što su MAG, Enigma i sl. Kada povežete televizor sa jednim takvim uređajem on postaje „pametniji“ i daje Vam mogućnost da gledate omiljene kanale na Vašem TV-u.

Prednosti IPTV-a

Uz pomoć IPTV-a imate mogućnost gledati omiljene kanale bilo gdje u svijetu. Bez obzira da li se nalazite u udobnosti svog doma ili negdje drugo, npr. na plaži pijuckate pivo i gledate direktan prenos utakmice omiljenog tima na svom pametnom telefonu ili tabletu. Sve što je potrebno je spojiti se na WIFI mrežu i uživati.

Prednosti IPTV-a su veliki broj programa kako stranih tako i domaćih, dostupnost na veoma velikom broju uređaja, nemate potrebu za nabavkom dodatne opreme u vidu satelitske antene da bi gledali vrhunske filmske i sportske programe, a u 80-90% slučajeva vam je dovoljan samo Smart TV.

Cijena

Trenutno na internetu možete pronaći veliku ponudu IPTV usluga. Cijene mogu dosta da variraju, ali su veoma prihvatljive. Pretplata na kvalitetnu ex yu iptv listu koštat će Vas oko 50-200€ godišnje, zavisno od izbora kanala ili na koliko različitih uređaja želite gledati.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here