Naslovnica Aktuelno Najbolje aplikacije za trčanje i hodanje

Najbolje aplikacije za trčanje i hodanje

8314
0

Aplikacija za trčanje i hodanje postoji mnogo. Mi ćemo vam olakšati odabrati onu najbolju za vas.

Postoje dvije osnovne vrste aplikacija za trčanje i hodanje, a to su one koje prate vaše treninge trčanja i hodanja i upotrebljavaju GPS ili ritam koraka mjereći brzinu i udaljenost koju ste prešli, a druga vrsta su aplikacije pedometra koje prate vaš ukupan broj koraka i aktivnosti u jednome danu pomoću čipova za mjerenje brzine i kretanja u vašem mobilnom telefonu.

Neke aplikacije više se temelje na vježbanju i treninzima, dok vam druge omogućuju praćenje vježbi i cjelodnevne aktivnosti. Ove aplikacije dostupne su besplatno, iako imaju mogućnost za nadogradnju koje možete kupiti putem aplikacije. Pratite svoje korake do zdravlja i vitke linije sa ovim besplatnim mobilnim aplikacijama.

Bitno je napomenuti da prilikom trčanja obavezno nabavite posebno dizajnirane maskice za mobitele i pričvrstite je za ruku kako bi smanjili mogućnost ispadanja i razbijanja mobilnog telefona. Takođe, pored maskica za trčanje nabavite i zaštitno staklo za ekran i sačuvajte svoj mobitel od najčešćih kvarova.

1.) Map My Walk 

MapMyWalk dio je obitelji aplikacija MapMyFitness. Kada krenete sa vježbanjem, možete vidjeti mapu vašeg područja, a dok hodate ruta koju ste odabrali označena je crvenom bojom. Mapa vam omogućuje da istražite druge moguće rute, a pošto vidite gdje ste do sada hodali, moći ćete pronaći put do mjesta odakle ste počeli vaš trening. Dok hodate, možete vidjeti proteklo vrijemeudaljenosttempobrzinunagib terena i potrošene kalorije. Vašu brzinu određuje GPS.

Možete dobiti povratne informacije u vidu audio zapisa dok hodate. Aplikacija može objaviti vašu udaljenost, tempo, potrošene kalorije i druge podatke. Kada završite, možete prenijeti i spremiti podatke o vježbanju i pogledati kasnije i na aplikaciji i na web stranici  MapMyWalk. Također možete učitati spremljenu rutu za ponovnu upotrebu ili odabrati rute koje su drugi korisnici MapMyWalk-a koristili u vašem području.

MapMyWalk je dostupan za iOS ili Android i dolazi u verziji bez reklama za malu naknadu.

2.) Walkmeter GPS Pedometer

Aplikacija Walkmeter ima karakteristike i funkcije koje su pogodne za one koji žele poboljšati brzinu i prijeđenu udaljenost. Dostupna je za iOSAndroid i Apple Watch.

Walkmeter koristi GPS za mjerenje udaljenosti vašeg hodanja i hodanje na otvorenom, a djeluje mnogo poput štoperice. Otvorite aplikaciju, dodirnite Start i upotrijebite opciju krug (eng. Lap) ako želite prijaviti interval. Aplikacija mapira vaše hodanje, a možete gledati vrijeme, brzinu, udaljenost i tempo dok hodate.

Možete odabrati vrste vježbanja, uključujući hodanjehodanje na vrijemehodanje  na udaljenost, intervalno hodanjeNordijsko hodanje i pješačenje. Možete izraditi vlastite intervale hodanja prilagođene vama, pregledati svoje rute hodanja, krugove, intervale, povijest i još mnogo toga.

Nadogradnja od besplatnog do Elitea je manja od 10,00 dolara godišnje, mnogo manje nego kod nekih drugih aplikacija. Funkcije nadogradnje uključuju praćenje vaših svakodnevnih koraka, uključujući treniranje ritma i upotrebu aplikacije Apple Watch. Također, možete koristiti besplatne planove treninga za prijelaz sa pješačenja na trčanje  vaših prvih 5km, 10km, polumaratona ili punog maratona.

Nedostatak je to što Walkmeter ne prati vaše korake hodanja koje ste prešli, osim ako ne nadogradite aplikaciju na Elite. No, za one koji su zainteresirani za trening brzine i intervala, Walkmeter je vrlo korisna aplikacija.

3.) Argus

Argus od kompanije Azumio nudi dosta toga i predstavlja aplikaciju za novi životni stil. Ona funkcionira kao cjelodnevna aplikacija sa pedometrom pomoću senzora kretanja na telefonu. Isto tako možete pratiti vježbe i sa GPS-om. Dostupna je za iOS i Android.

Zaslon praćenja vježbanja prikazuje vrijeme, udaljenost i mapu vaše rute. Kada završite, možete pogledati potrošene kalorije, korake, nagib terena, najbolji tempo koraka, prosječni tempo koraka, prosječni ritam, grafikon i mapu. Vaš dnevni broj koraka ažurira se pomoću senzora kretanja vašeg telefona i uključuje aktivno vrijeme, udaljenost, kalorije, korake i grafikon vremena.

Izmjerite brzinu otkucaja srca u bilo kojem trenutku pomoću integrirane aplikacije otkucaja srca koja koristi vašu kameru na telefonu. Možete lako izmjeriti otkucaje srca tokom vježbanja ili odmora, a nudi mogućnost povezivanja sa narukvicom koja mjeri otkucaje srca ako je posjedujete. Putem ove aplikacije možete pratiti i svoj unos vode te upotrijebiti njen integrirani dnevnik prehrane.

Premium pretplatnici dobivaju širok spektar planova za trening i planove prehrane.

Argus je jednostavan za korištenje i ima sučelje koje vas potiče na interakciju sa ovom aplikacijom i praćenje mnogih stvari za zdravlje i fitness.

4.) Fitbit (App Mobile Tracker)

Jeste li znali da ne trebate posjedovati Fitbit uređaj da bi ste koristili aplikaciju Fitbit? Besplatna aplikacija može se koristiti za praćenje vaših treninga hodanja pomoću GPS-a, kao i broja cjelodnevnih koraka pomoću senzora pokreta na vašem telefonu. Neće raditi na starijim telefonima, ali s iPhone 5 i novijimmodelima možete bez smetnje koristiti ovu aplikaciju.

Preuzmite besplatnu Fitbit aplikaciju za svoj uređaj, a zatim kada ste instalirali aplikaciju, pitati će vas koju vrstu praćenja želite postaviti. Odaberite “No Fitbit Yet”i postavit će MobileTracker. Aplikacija će pratiti vašu cjelodnevnu aktivnost koju je prepoznao ugrađeni senzor kretanja vašeg telefona. Dobit ćete broj koraka i satne vremenske grafikone.

Možete pratiti sesije hodanja ili treninge sa GPS brzinomjerom i mjeračem udaljenosti tako što na početnom zaslonu dodirnete ikonu “+” i odaberete hodanje, trčanje ili pješačenje. Kada započnete vježbu, vidjet ćete proteklo vrijeme i prosječni ritam. Prijeđite prstom da biste vidjeli mapu rute koju ste prešli, a možete i odabrati vremena kada želite dobiti glasovne signale i podatke vašeg treninga. Kada završite i spremite sesiju hodanja, možete pregledati podatke sesije tako što dodirnete pločicu vježbe (eng. Exercise tile) na početnom zaslonu.

Možete pregledati svoju rutu na mapi, udaljenosti, vrijeme, ritam, potrošene kalorije i korake za svaku sesiju hodanja.

Aplikacija Fitbit također uključuje virtualne pustolovne utrke i izazove s prijateljima. Aplikacija Fitbit dostupna je za iOSAndroid i Windows telefone.

5.) Endomondo

Endomondo je aplikacija koja predstavlja vašeg osobnog trenera u džepu. Možete ga koristiti za praćenje trajanja vježbanja na otvorenom, brzine i udaljenosti putem GPS-a. Također možete pratiti trajanje vježbanja u fitness centru ili kući. Dostupna je za iOSAndroid i Apple Watch.

Možete odabrati pješačenješetnjuhodanje i hodanje na traci kao vaš izbor treninga.

Nakon odabira tipa vježbe odaberite vrstu vježbanja. Aplikacija podržava osnovno vježbanje, vježbu na temelju cilja kao što je određena udaljenost, vremenski interval, broj utrošenih kalorija ili hodanje prema rutama. Možete pretražiti obližnje rute koje su drugi korisnici koristili ili kreirati vlastitu rutu. Premium korisnici mogu se i natjecati sa svojim prethodnim vremenima koja su ostvarili.

Dok hodate, vidite svoju mapu rute ili svoje statistike hodanja. Možete odabrati informacije treninga u obliku audio zapisa, uključujući udaljenost, trajanje, vrijeme kruga i još mnogo toga. Aplikacija podržava i povezivanje sa monitorom otkucaja srca.

Kada završite sesiju, vidjet ćete mapu svoje rute. Završna analiza sesije obuhvaća udaljenost, trajanje, prosječni ritam, maksimalni ritam, prosječnu brzinu, maksimalnu brzinu, kalorije, hidrataciju, minimalnu i maksimalnu nadmorsku visinu, ukupne uspone i ukupne silazne putanje.

Možete dijeliti svoje vježbe na društvenim mrežama i povezati se sa prijateljima koji također koriste Endomondo.

Redovni račun ne uključuje brojač koraka, ali možete povezati Endomondo sa  vašim Fitbit računom ili drugim računima za praćenje aktivnosti.

Brojač koraka možete dobiti samo sa Premium računom, kao i grafikone hodanja, zonu brzine otkucaja srca, intervalne treninge, planove treninga (za trkače) i opciju natjecanja sa samim sobom.

Sve u svemu, Endomondo i MapMyWalk su slični u onome što nude, a obje su pod pokroviteljstvom kompanije Under Amour. Ipak nedostatak brojača koraka na besplatnoj aplikaciji Endomondo može biti veliki minus pri odabiru korisnika.

Aplikacije za hodanje mogu vam pomoći da se motivirate i pretvorite sesije hodanja u fitness treninge. One će vas nadahnuti da hodate brže i da idete dalje. Isprobajte nekoliko od ovih aplikacija prije nego što odaberete svoju omiljenu vježbu i učinite vježbanje sastavnim dijelom vaše svakodnevnice! Svakako mislite na zaštitu mobilnog telefona.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here