Naslovnica Aktuelno Kurs knjigovodstva – obuka za knjigovođu

Kurs knjigovodstva – obuka za knjigovođu

851
1
kurs knjigovodstva

U današnje je vrijeme otvaranje firme i poticanje privatnog poslovanja jako popularno. Postoji puno ambicioznih ljudi koji su spremni uložiti puno vremena i truda kako bi sagradili nešto za sebe i za svoju djecu.

U svakoj kompaniji mora postojati jedna (barem jedna) osoba koja se bavi knjigovodstvom. U ovom ćemo članku prijeći neke osnovne stvari koje knjigovođa mora znati kako bi kompanija mogla uspješno poslovati i uspjeti u svom rastu i razvoju.

Ko je knjigovođa?

Knjigovođa je osoba koja se brine za financije određene kompanije. Ona vodi sve „račune“ te kompanije i pazi gdje firma plaća, gdje dobiva, kako funkcionira porez, kako stoje sredstva, obveze i dionice te slične stvari. Nije lako biti knjigovođa i neke osobe nisu za to, ali ako ste po prirodi pedantni i predani, mogli biste se lako naći u ovoj ulozi.

Kakav mora biti knjigovođa: treba li mi kurs knjigovodstva?

Knjigovođa je osoba na kojoj je jako velika odgovornost. Bilo kakvi problemi u poslovanju najčešće su rezultat nekog finansijskog „nepoklapanja“ i tada se moraju ponovno premetati svi računi te se traži „rupa“ u sistemu.

Ako želite biti knjigovođa ili ste pak vlasnik firme u kojoj radi samo jedna osoba pa mislite da je možda najbolje da se sami tome posvetite, bilo bi dobro da ste po prirodi pedantni, predani, organizirani, snalažljivi i prvenstveno strpljivi.

Svakodnevan rad bit će obavezan i nitko vas neće pitati želite li vi svaki dan provjeravati finansije baš svake transakcije ili to nije potrebno… Uvijek se sve mora zapisati. No, treba li vam kurs knjigovodstva?

Ako ste osoba koja se jako dobro „razumije“ u ekonomiju i obrte, možda vam i kurs knjigovodstva nije potreban. Ipak, svi oni koji nisu toliko dobro upoznati s pojmovima ili se pak boje da bi mogli naštetiti svojem poslovanju, neka se informišu.
Kurs knjigovodstva je danas isplativa investicija i svakako će vam se taj „ulog“ vratiti.

Koji su osnovni pojmovi? Znate li što je balans?

Balans je svakako najbitnija stvar koja mora biti prisutna u svakoj knjizi koju vodite. Sredstva moraju biti jednaka zbroju dionica i obveza. Općenito je to formula po kojoj mnogi rade i vjeruju da je ona ključ uspjeha. No, što ti pojmovi znače?

Sredstva su sve one stvari koje firma posjeduje. To može biti konkretno novac (fizički, gotovina ili pak „virtualni“, onaj na računu), mogu biti građevine, ispostave, plantaže, područja, zaposlenici, kancelarijski materijali… Sredstva su ono što će vašu firmu učiniti uspješnom i njima rukujete.

Obveze su kratkoročne ili dugoročne. Kratkoročne posljedice su najlakše za „manevriranje“ jer se obično radi o jednokratnim ugovorima i nekim izdacima koja će uslijediti. Dugoročne obveze su obično napravljene kroz ugovore i njih je općenito dosta komplicirano zapisivati.

Dionice su vrijednosni papiri i kada vodite bilješke o njima morate biti precizni te voditi i bilješke o trendu njihovih vrijednosti: čije su? Rastu li? Padaju li? Za koliko se mogu prodati?

knjigovodstvo

Kako zapisivati sve ove informacije?

Svaki knjigovođa ima neki svoj sistem, ali se većina odluči za tablice i bilance. Bilance su obavezne i morate ih ispunjavati, a o njima više možete naučiti konkretno kad proučavate bilance (preopširno je pisati o njima u sklopu neke druge teme). Tablice su obično neko pomoćno sredstvo koje vam vizualizira sve što se događalo u toku mjeseca.

Neki knjigovođe vole koristiti i grafove kako bi mogli najpraktičnije prikazati trend (kretanje) određenih svojstava. Bitno je da su informacije jako organizirane, pregledne i prezentabilne. Pri dolasku inspekcije mora biti jasno da nikakve informacije nisu skrivene i kako je sve transparentno, precizno vođeno.

Najbitnije stvari u mjesečnim vođenjima

„Koliko smo dobili?“, „koliko smo dali?“ i „koliko su nas oporezivali za to?“ tri su najbitnija pitanja koja se postavljaju na mjesečnoj bazi. Preporučena je organizacija upravo po ovom principu: svaki mjesec je svoja priča koja se nadovezuje na prošlu.

Prva stvar koju morate riješiti su prihodi. Prihodi su zbrojeni iznosi prodaja, investiranja, nagrada i sličnog. Prodaja se ne odnosi samo na proizvode već i potencijalna prodaja imanja, plantaža i ispostava.

Druga stvar je naravno ono što plaćate, ishodi. Ovisno o tome koliki su vam računi, koliko ste prodavali, odnosno mijenjali ili kupovali dionice, ishodi će biti zbroj svega što ste dali: to uključuje i plate radnicima, investicije u druge tvrtke i projekte i slično.

Porez je najčešće najkompliciranija stvar za voditi, pogotovo firmama koje se bave proizvodnjom i prodajom puno različitih stvari. Već i na carini naplatit će vam različit porez na različite vrste i količine proizvoda, pa čak i usluga… Jako je bitno da budete pedantni.

Krajnja dilema: profesionalni knjigovođa ili ne?

Ako se osjećate kao da ste dovoljno dobri u poznavanju cilja firme i ekonomije, knjigovodstvo ne bi trebalo biti veliki problem za vas. Ako želite, možete pročitati knjigu ili blogove kao dodatnu literaturu koja će vas uvesti u svijet osobe koja se inače bavi ovime.

Oni koji će se ipak odlučiti za knjigovođu također trebaju biti oprezni: danas postoji jako mnogo knjigovođa kojima zapravo baš i ne možete vjerovati. Mnogo je bilo slučajeva u kojima osoba koju ste zaposlili za svoju dobit uzima određenu količinu novaca iz računa, na mjestima gdje vi to ne možete primijetiti: ipak su oni profesionalci.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here