Naslovnica Posao i karijera Kako kupiti svoj prvi Bitcoin ? | Informator – tvoj način informiranja

Kako kupiti svoj prvi Bitcoin ? | Informator – tvoj način informiranja

1875
0
kako kupiti bitcoin

Bitcoin je 15.decembra dostigao svoj vrhunac kada mu je vrijednost bila 18 000 dolara.

Prije dvije godina, sama pomisao da kupimo virtualnu valutu, je bila smiješna. Nakon naglog porasta njegove vrijednosti 2013, vrijednost te iste valute se više nego duplo smanjila polovinom 2015. Čak na svom dnu je njegova vrijednost bila 230 dolara. Gledajući malo komplikovaniju i apstraktnu vrijednost kriptovalute, prosječni čitaoc možda neće razumjeti kako kupovanje i prodaja funkconišu.

Najpopularnija kriptovaluta je sada prihvatljiva svuda oko svijeta, i ima sve veći rastući broj mogućih primjena-ali morate znati gdje da idete kupiti ju i gdje ju skladištiti. U nastavku ćemo vidjeti šta se sve mora uraditi kako bi kupili svoj prvi Bitcoin.

Prvi korak:izaberite dobar wallet

Specijalni digitalni novčanici se koriste za čuvanje bitcoina dok niste spremni da ih potrošite ili zamijenite za neku drugu valutu. Novčanici su drugačiji po svojim osobinama, mogućnostima koje nude,platformama gdje su prihvaćeni, bezbjednosti, tako da je bitno izabrati onaj koji vama odgovara. Kada pronađete novčanik koji vama odgovara, tj. ima sve vama bitne osobine preuzmite ga na odgovarajuću platformu. Za početnike, predlažem da počnete sa nekim jednostavnim novčanikom koji omogućava lake transfere. Ovi novčanici se mogu besplatno preuzeti, ali moguće je da će biti provizije na svakom transferu kada budete prebacivali na drugi nalog.

Evo par dobrih opcija:

Coinbase wallet dolazi sa prijateljskim novčanikom koji se direktno veže za svoje servise razmjene i jednostavan je za korištenje, postajući jedan od najpopularnijih američkih Bitcoin novčanika. Kada se prijavite, dobijate određenu količinu sigurnosti za bitcoin koji tu čuvate, i možete onda ići online sa bilo kojeg uređaja, da provjerite koliko imate ili napravite neku izmjenu.

Mycelium je popularni mobilni novčanik koji je poznat po tome što je kompatibilan sa naprednijom tehnologijom, kao Trezor hardware novčanicima(za maksimalnu sigurnost ) i Tor-om.

Electrum je primarno korišten na dekstop računarima, i daje vam vaš lični enkripcioni ključ za sigurnost. Ako planirate čuvati velike količine Bitcoina online i želite jednu od sigurnijih opcija, vrijedi pogledati ovu opciju.

Upozorenje: Iako će vam online novčanici biti dovoljni za prvu kupovinu, ako budete imali dosta vrijednih kriptovaluta zbog razmjene ili porasta vrijednosti, bilo bi pametno da ga čuvate u cold storage novčanicima za maksimalnu sigurnost.

Drugi korak: izaberite pravo mjesto za trgovanje Bitcoinom

Ako želite znati kupiti bitcoin bez brokera, najlakši je način koristiti razmjenu. Postoji puno razmjena u svijetu, s različitim performansama. Neki su nepouzdani, a drugi vrlo ograničeni, stoga je važno odabrati pravu razmjenu. Prilikom poređenja razmjena, ne zaboravite pogledati naknade koje se naplaćuju za kupovinu bitcoina i koji se načini plaćanja nude. Malo razmjena će vam ponuditi pretvaranje bitcoina direktno u gotovinu za vas, ali evo nekoliko pokušaja:

Coinbase je najočigledniji prijedlog za ljude koji kupuju svoj prvi bitcoin. Vrlo je jednostavan za korištenje, ima izvrstan interfejs i konstantno visoku kvalitetu kada je u pitanju briga o kupcima – bez prevelikog povećanja troškova. Takođe je dostupan i na računarima i mobilnim uređajima. Preporučujem vam da započnete ovdje ako niste sigurni gdje se treba kretati.

CEX nudi još jednostavniji način za one koji su malo više naviknuti na razmjenu uopšte. On vam daje trenutne tečajeve i osnovne opcije kupovine / prodaje bez ikakvih poteza za skok. Međutim, njegove su mogućnosti plaćanja malo ograničene.

Pretraživanje bitcoin mjenjačnica se radi preko bitcoin.com . Stavite svoju zemlju, a možete pogledati dostupne razmjene, kao i provjeriti trenutnu “istaknutu razmjenu”. To je dobar izbor za istraživanje više izbora, ali ne zaboravite provjeriti recenzije i historiju prije odabira bilo koje razmjene.

Ako biste radije preuzeli direktniji put pri kupnji bitcoina, možete se odlučiti za upotrebu peer to peer usluge, kao što je LocalBitcoin ili BitQuick. Oni nude širi opseg opcija plaćanja i omogućavaju vam da kupite bitcoin direktno od prodavaoca bez miješanja srednjeg čovjeka. Iako ovo djeluje kao najjednostavija opcija, pobrinite se da budete sigurni ako namjeravate provesti trgovinu za gotovinu lično.

Treći korak: izaberite način plaćanja

Razmjene prihvataju različite opcije plaćanja na osnovu onoga što su spremne za upotrebu. Ovo je svojevrsna bolna točka za mnoge razmjene, budući da su neke metode plaćanja korištene za prevaru prodavača za brzi novac u prošlosti. Prijenos bankovnih računa i kreditnih kartica obično prihvata većina burzi, uz određena ograničenja. Prijenos putem žice je malo više ili promašaj ili pun pogodak, a PayPal prijenosi možda neće biti dopušteni. Coinbase, međutim, omogućava sve ove metode plaćanja, što je i dalje lagana preporuka za početnike.

Napomena: bankomati bitcoina omogućavaju razmjenu bitcoina u kompatibilnim novčanicima u gotovini. Ovi bankomati su dostupni u ograničenom broju gradova, ali pružaju alternativu povlačenju novca putem razmjene. Opet, većina razmjena i mrežnih novčanika neće se direktno baviti novcem.

Četvrti korak: kupite nešto Bitcoina i čuvajte ga u vašem wallet-u

Primijetiti ćete da vam razmjene pružaju informacije o tome koliko Bitcoina možete kupiti za određene količine novca. Međutim, zbog nestabilne prirode, cijene bitcoina mogu dramatično varirati razmjenom i od trenutka do trenutka – pogotovo u zadnje vrijeme. To znači da čak i ako imate puno novca za baciti, vjerovatno ćete kupiti djelić bitcoina – na primjer, plaćati 500 dolara za 0,026 bitcoina. Takvo je sada tržište, i ništa se ne treba brinuti sve dok gledate brojeve.

Počnite sa malom količinom i napravite svoju prvu trgovinu. To obično pohranjuje vaš bitcoin u automatski generirani račun na vašoj razmjeni. Tada biste trebali potražiti opciju prijenosa tih sredstava na adresu bitcoin novčanika koji ste stvorili. Razmjena može naplatiti transfer, pogotovo ako želite brzinu.

Važna napomena: prijenos bitcoina može biti pomalo sporadičan. Za razliku od ostalih valuta, kada kupujete sredstva za bitcoin transakcija treba biti zabilježena u blockchainu i potvrđena. To može potrajati, pogotovo tokom zauzetih sati trgovanja. Nije neuobičajeno da razmjena ili kupovina traje sat ili dva da biste završili , pa možda ne želite odmah prebaciti na svoj račun i početi premještati sredstva.

Peti korak: budite spremni da ga koristite

Bilo da planirate prodati svoj bitcoin (kako bi se uplusali nadam se) ili ga upotrijebiti za kupovinu nečega, budite spremni to učiniti u trenutku bez dvoumljenja. Način na koji bitcoinova vrijednost varira, važno je da vi u glavi već imate plan za zadnji potez. Pripremite se za sve ovo i znajte prije nego što počnete sa pravljenjem računa prodavaoca i saznajte kako kupiti ono što želite s kriptovalutom prije nego što zaista planirate. Na taj način, kada dođe vrijeme, nećete paničariti i pokušavati se riješiti valute u isto vrijeme kada i drugi budu.

Da biste pogledali gdje možete potrošiti svoj bitcoin, evo popisa kompatibilnih online trgovina. Uvijek pročitajte recenzije prije nego što kupite ili razmijenite sa svojom bitcoinom.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here