Naslovnica Tehnologija Kako izmjeriti brzinu interneta | Informator

Kako izmjeriti brzinu interneta | Informator

963
0
kako izmjeriti brzinu interneta

Izmjeriti brzinu interneta je jednostavno. Ne trebate nikakav dodatni softver – sve što vam treba je računar sa web pretraživačem. Ali, tu je i nekoliko stvari koje možete učiniti da biste bili sigurni da dobjate najpreciznije očitanje brzine vašega interneta.

Pripremite se

Za najbolje rezultate želite koristiti preko kabla vezu ako je to moguće; na taj način, ne morate se brinuti zbog smetnji i variranja performansi koje se mogu pojaviti dok ste na Wi-Fi mreži. Ako imate bilo koji drugi uređaj na kućnoj mreži, priključite svoj računar izravno u modem, tako da one ne ometaju vaše testiranje. Ako ste zaglavili sa korištenjem Wifi-a, tj. koristite samo laptop ili tablet ili neki drugi uređaj koji nema ethernet port- uradite sve što možete da smanjite smetnje. Uvjerite se da je vaš wifi ruter udaljen od svih elektronskih uređaja kao na primjer bežičnih telefona i diskonektujte sve uređaje koji su bežično povezani na vaš ruter. Ono što bi zadnje želili je da neki uređaj skida ažuriranje dok vi testirate brzinu protoka interneta.

Dok ste na njemu, dva puta provjerite da računar ne skenira nešto u pozadini. Provjerite Task Manager na sistemu Windows ( control-alt-delete) ili Activity Monitor na MacOS-u i potražite mrežnu statistiku (naziva se “Mreža” na MacOS-u, “Networking” u Windows računarima).

Zatvorite ili odustanite od svih aplikacija na svom računaru kako biste ih spriječili od preuzimanja softverskih ažuriranja dok testirate svoju vezu. Vaša upotreba bandwidth-a vjerovatno neće pasti na nulu ili ostati na njoj, ali želite da bude blizu nule i to što je bliže moguće. Ako vaš operativni sistem preuzima ažuriranja, najbolje je da odgodite testiranje dok se ne preuzme do kraja.

Ako imate problema s vašom vezom, sada bi bila dobra ideja da resetujete modem i ruter. Isključite ih i diskonektujte nakratko,a zatim ih ponovo spojite i uključite.

Testirajte brzinu vašeg interneta

Speedtest.net je najčešći sajt za testiranje internetske veze; sve što trebate je web pretraživač s uključenim JavaScriptom (obično je uključen osim ako ste ga isključili) i instaliran Adobe Flash. Postoji nekoliko alternativa ako nemate instaliran Flash (i ne želite ga instalirati). Postoji HTML 5 verzija Speedtest.net ili možete koristiti Speedof.me, koji takođe koristi HTML 5.

Sve što trebate učiniti sada je kliknuti na zeleni taster “Begin Test”, a Speedtest.net će provjeriti i brzinu download-a i upload-a. To može potrajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, zavisno o brzini vaše mreže.

To nisu vaše jedine opcije za testiranje vašega bandwidth-a; MegaPath takođe nudi test brzine, kao i ono što se zove Speed Test Plus, koji poredi kvalitetu vaše veze uz svoju sirovu brzinu. Vaš ISP može ponuditi i alat za testiranje brzine, iako ćete možda trebati malo istraživati za to. Proizvođači rutera sve više uključuju testove brzine u firmware-u i / ili mobilnim aplikacijama svojih proizvoda koje distribuju s njihovim proizvodima (iako u tom slučaju, koristit ćete bežičnu vezu).

Nemojte se iznenaditi ako ne dobijete vrhunsku brzinu koju ISP kaže da može isporučiti – gotovo niko ne dobija.Ali, ako je vaša veza znatno sporija od očekivane, mnogi faktori mogu biti uključeni. Možda postoji problem s vašom opremom ili bi mogao biti problem na vašem ISP-u. Većina ISP-a ima svoju stranicu za podršku gdje možete vidjeti da li su svjesni bilo kakvih problema s njihovom uslugom. Ako vaš ISP ne prijavljuje problem, možete pokrenuti vlastito rješavanje problema uklanjanjem opreme kao faktora. Prvo pokušajte koristiti drugi računar. Ako dobijete prihvatljiv rezultat na drugom ueđaju, ne možete kriviti ISP. Ako drugi računar ima sporu internetsku vezu, pokrenite još jedan test bandwidth-a nakon svakog od ovih prijedloga: Pokušajte koristiti drugi ethernet kabl za povezivanje računara s ruterom. Pokušajte zamijeniti kabl koji povezuje vaš ruter s vašim modemom(DSL, vlakno ili kabelski modem). Rješavanje poteškoća s vašim ruterom: isključite ga ili diskonektujte na sekund ili dva, a zatim ga ponovno uključite. Uvijek biste trebali instalirati najnoviji firmware na vašem ruteru, tako da je ovo pravo vrijeme da ga ažurirate ako niste u posljednje vrijeme. Ako i dalje ne vidite poboljšanje, pokušajte s napajanjem DSL-a, kabla ili modema vlakana.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here