Naslovnica Aktuelno Top 8 najpopularnijih programskih jezika

Top 8 najpopularnijih programskih jezika

1171
0
8 najpopularnijih programskih jezika

Danas se koriste stotine programskih jezika. Kako znati koji prvo naučiti? Kako znati koji su najbolji za vaše odabrano IT polje? Ne mogu vam odgovoriti na ta pitanja, ali zašto ne bi počeli tako da naučite jedan od 8 najpopularnijih? Tako ćete uvijek moći dobiti posao u IT industriji.

Učenje programskog jezika nije lako, ali trud vam se može jako nagraditi. Na početku ćete imati puno pitanja. Upamtite da zatražite pomoć kad vam zatreba! Danas na Google-u možete dobiti odgovor na bilo koje pitanje… stoga nema opravdanja za neuspjeh. Upamtite da su potrebne godine da bi se postalo iskusan programer. Ne očekujte da ćete postati dobri preko noći. Samo nastavite učiti nešto novo svaki dan i eventualno ćete biti dovoljno sposobni da uspješno obavite posao.

Ovaj članak pokriva 10 najpopularnijih programskih jezika kako ih je rangirao Tiobe.com u lipnju 2009. Dodao sam opći pregled i komentare za svaki jezik na listi. Zapamtite da iznosim svoje osobno mišljenje. Drugi IT stručnjaci možda imaju drugačije mišljenje.

  1. JAVA

Java je objektno-orijentiran jezik koji koristi kompajler (compiler), izašao1995 od strane Sun Microsystems. Java je broj jedan programski jezik iz mnogo razloga. Prvo, to je dobro organiziran jezik s mnoštvom iznova koristivih softverskih dijelova. Drugo, programi napisani u Javi se mogu pokrenuti na mnoštvu različitih kompjuterskih arhitektura i operativnih sistema korištenje JVM (Java Virtualne Mašine). Ponekad, to se referira kao portabilnost koda ili kao „napiši jednom, pokreni bilo gdje“ (eng. WORA – write once, run everywhere).Treće, Java je jezik koji se najčešće uči na sveučilišnim satovima računalne znanosti. Mnoštvo teorijskih knjiga iz računalne znanosti napisanih u prošlom desetljeću koristi Javu u svojim primjerima kodiranja. Stoga učenje Java sintakse je dobra ideja iako nikada niste programirali u njoj.

Prednosti Jave: WORA, popularnost

Nedostaci Jave: Sporija od nativno kompiliranih jezika

  1. C

C je kompilirani (sažeti), proceduralni jezik razvijen 1972 od Dennis Ritchiea za korištenje u UNIX operativnim sistemima. Unatoč tome da su dizajnirani da budu portabilni po prirodi, C programi moraju biti posebno kompilirani za kompjutere s drugačijim arhitekturama i operativnim sistemima. To ih pomaže učiniti izrazito brzim. Iako je C relativno star jezik, još uvijek se naširoko koristi u sistemskom programiranju, pisanju drugih programskih jezika i u ugrađenim sustavima.

Prednosti: Brzina

Nedostaci: Upravljanje memorijom može biti teško za usavršiti

  1. C++

C++ je kompilirani, multiparadigmatski jezik napisan kao nadogradnja za C 1979. godine od Bjarne Stroustrupa. Nastoji biti povratno-kompatibilan s C i donosi objektnu orijentaciju, koja pomaže kod većih projekata. Unatoč svojim godinama, C++ se koristi u pravljenju širokog spektra aplikacija, od igara do uredskih alata.

Prednosti: Brzina

Nedostaci: Stariji je i nespretniji od novijih objektno orijentiranih jezika poput Jave ili C#

4. PHP

PHP koristi run-time interpreter i multi paradigmatski je jezik originalno razvijen 1996 od Rasmus Lerdorfa da bi se kreirale dinamičke web stranice. U početku nije ni bio pravi programski jezik , ali je vremenom izrastao u punokrvni objektno orijentirani jezik. Iako je PHP bio poprilično kritiziran u prošlosti zbog svoje nespretnosti i nesigurnosti, prilično je dobar od verzije 5 koja je izašla 2004. Danas, PHP je najpopularniji programski jezik za pisanje web aplikacija. Čak i English 4 IT, program koji trenutno koristite, pisan je u PHP-u.

Prednosti: Web programiranje, dobra dokumentacija

Nedostaci: Nekonzistentna sintaksa, previše načina za učiniti istu stvar, povijest bizarnih sigurnosnih odluka

  1. Visual Basic (VB)

Visal Basic je interpretirani, multiparadigmatski jezik razvijen od Microsoft-a za Windows platformu. Napredovao je tijekom godina i vidi ga se kao izravnog nasljednika Microsoftovog starog BASIC-a iz 1970. godine. Visual Basic je dobar jezik za skriptiranje Windows aplikacija koje ne trebaju snagu i brzinu C#-a.

Prednosti: Nema

Nedostaci: Može se pokrenuti samo u Windowsima

6. Python

Python je interpretirani, multi paradigmatski programski jezik napisan od Guido van Rossuma u kasnim 1980-ima namijenjen za opće programske svrhe. Python nije nazvan po zmiji nego zapravo po Monty Python komedijskoj grupi. Python je karakteriziran po korištenju namjere za čitanost i poticanju elegantnog koda tjerajući razvijače da čine slične stvari na slične načine. Python se koristi kao osnovni programski odabir u Google-u i Ubuntu-u.

Prednosti: Odlična čitanost i sveopća filozofija

Nedostaci: Nema

programski jezici

  1. C#

C# je kompilirani, objektno orijentirani jezik napisan od Microsoft-a. Otvorena je specifikacija, ali je rijetko viđen na ne Windows platformi. C# je začet kao Microsoftov glavni jezik u njihovom .NET Framework. Jako je sličan Javi u sintaksi i u prirodi.

Prednosti: Snažan i poprilično brz

Nedostaci: Pogodan jedino za Windowse

  1. JavaScript

JavaScript je interpretirani, multi paradigmatski jezik, i to veoma čudan. Unatoč svom imenu nema baš ništa s Javom. Rijetko ćete, ako i ikada, vidjeti ovaj jezik izvan web preglednika. Namijenjen je skriptiranju ponašanja u web preglednicima i korišten je u stvarima poput valjanosti web oblika i AJAX stila web aplikacija. Trend budućnosti se ćini da će se graditi sve više i više složenih aplikacija u JavaScriptu, čak i jednostavne online igre i office paketi. Uspjeh ovog trenda će ovisiti o napretku brzine preglednikovog JavaScript protumačivaća. Ako želite biti točni, pravo ime ovog programskog jezika je ECMAscript iako ga nitko ne naziva tako.

Prednosti: Jedini pouzdan način za programiranje web stranica na strani korisnika

Nedostaci: Jedino je koristan u web pregledniku

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here